torsdag 30 december 2010

Tio budorden (igen)

1) Använd garn från skattkistan.

2) Använd garn från skattkistan.

3) Använd garn från skattkistan.

4) Använd garn från skattkistan.

5) Använd garn från skattkistan.

6) Använd garn från skattkistan.

7) Använd garn från skattkistan.

8) Använd garn från skattkistan.

9) Använd garn från skattkistan.

10) Använd garn från skattkistan.



Ja, ni fattar. Gott nytt år!

tisdag 28 december 2010

Till samlingen

2010 var inget bra stickår för min del-projekten som faktiskt blev klara kan nog räknas in på två händer och de som inte blev klara, ja... de blev mest troligt upprivna och fick återgå till garnkorgen. En garnkorg som för övrigt bara växte och växte. Här är ett axplock av vad som fick komma hem till samlingen:


Min syster ska nån gång i sitt liv få en grön spetssjal. Det här är mjuk tunn ull från Anntorps väv i Gamla stan och kameran gör verkligen inte färgen rättvisa. 550 generösa meter från danska DUO och färgen är verkligen knallgrön, en färg som jag tror ingen annan kan bära upp lika bra som min kära syster. Färgen växer på en allt eftersom. Jag låter den ligga längst upp i garnkorgen tillsammans med:


När jag besökte New York 2008 köpte jag ett lila alpacagarn på Purlsoho. Garnet är Blue Sky Alpaca Melange och makalöst mjukt och fint melerat. Länge länge har det legat orört eftersom jag av någon anledning bara lyckades köpa ett nystan och inget mönster har räckt till de knappa 100 m som ryms på den lilla härvan. Våren 2010 fick ett syskon till nystanet komma hem till mig så NU kanske jag kan hitta ett projekt som fungerar. Färgbaden matchade perfekt. Det lutar åt ett par vårvantar.

Cascade 220 kan nog vara det garn som tar mest plats på min näthinna nu. Det är tjockt, mjukt, finns i en uppsjö av fantastiska färger och får mitt hjärta att klappa lite extra. Jag köpte några nystan till en grå Harunisjal från Garnkorgen (som snart är färdig) och i väskan hem från New York i våras fick några extra nystan i andra färger resa ståndsmässigt över Atlanten, 4 nystan i 3 respektive färger faktiskt. Det var ju så svårt att välja...

2011 gör jag comeback i garnkorgen, det lovar jag dig mamma.

Kafferepet



Två små barn i min närhet gillar att leka kafferep. Här är mitt bidrag till leken-jag har improviserat ihop två dammsugare, en chokladkaka och en minitårta.
Prinsesstårtan har en grund i boken Virka arigurumis av Mia Bengtsson, jag lekte sen med lite luftmaskbågar för att få tårtpapperskänslan och rosen, ja det är ju ingen riktig virkad ros utan en chansning av virkade stolpar som kanske kan liknas vid en marsipanros, om man kisar.

Garnet är rester från farmors skattkista, från storasysterns randiga vantar, från mina randiga vantar. En blandning av akryl- och Debbie Blissgarner, högt och lågt.
Stoppningen är vanlig stoppning från Panduro och jag kan meddela att själva finsishen tog tre gånger så lång tid som virkningen.

Slutsatsen: Jag har långt kvar till farmors nivå på virkning men jag skyller på att jag är jäkligt vänsterhänt... Barnen var glada, det räcker för mig.

Sock Monkeys

Efter ett helt år av eländes elände har jag fått tillbaka min stickmojo och ork och det firade jag i helgen med att lägga upp för ett par Monkey socks. Det måste ju finnas en anledning till att det finns tiotusentals projekt med detta mönster på Ravelry och jag förstår nu varför det har blivit sådant ståhej kring dem. Enkla att sticka, urfint spetsmönster och vilket garn som helst som passar för 2,5 mm strumpstickor, passar nog för att göra dessa sockar.

Ett suddigt apskaft.

Jag stickar i Sandnes lila Lanett på strumpstickor 2,5 mm. Min stickfasthet är faktiskt lite off så jag nöjer mig med att bara sticka mönsterrapporten på själva sockskaftet. (Jag äger nog inte ens ett par tunnare stickor.) Foten blir en vanlig slätstickad variant med hällapp.


Jag är hemma i byn för julsemester och kopplar av med lika delar stickning och fågelskådning. Katten ligger på fönsterbrädan och morrar åt hackspetten utanför. Mor och far serverar mig kaffe en gång i timmen.

Livet på en fin pinne.